Okisejen kaynağı ise Mars görevinin en can alıcı noktası konumunda. Bilim insanları, çeşitli atmosfer koşullarında oksijen üretmeyi başararak bu sorunu ise tamamen ortadan kaldırmış olabilir.
Mars aracı Perseverance Şubat 2021’de gezegene indiğinden bu yana, Mars’ta oksijen yaratmayı amaçlayan Massachusetts Institute of Technology liderliğindeki bir teknoloji çalışması olan MOXIE’yi (Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi) beraberinde taşıyor.
Beslenme çantası büyüklüğündeki alet, Nisan ayında yaptığı ilk çalışmalarda başarılı oldu. Böylelikle MOXIE, başka bir gezegende oksijen üreten ilk cihaz olarak kayıtlara geçti. Ancak asıl başarı ise bu cihazın farklı atmosfer koşullarında astronotların ihtiyacı olan oksijeni üretmesi olacaktı.
MOXIE, gündüz ve gece dahil olmak üzere farklı Mars koşullarında yedi deneysel çalışmayı başarıyla geçmiş durumda. Bu gelişme ile birlikte Mars’ta kolonileşme yönünde de önemli bir adım atılmış oldu. Bilim insanları, büyük ısı değişimlerinin yaşandığı şafak vakti ve gün batımı saatlerinde henüz MOXIE’nin test edilmediğini belirtmiş olsalar da cihazın başarısından oldukça memnun durumdalar.
MIT’nin web sitesinde yer alan bir raporda, MOXIE’nin yedi çalışmasının her birinde, saatte altı gram oksijen üretme hedefine ulaştığı belirtildi. Bu rakam az görünebilir ancak ortalama bir ağacın da bu kadar oksijen ürettiğini hatırlatmakta fayda bulunuyor.
Oksijen ihtiyacı karşılanacak
Başarılı deneylerin ardından bilim insanları, Mars’a yapılacak bir insanlı görevi için MOXIE’nin daha büyük, daha güçlü bir versiyonunun konuşlandırılabileceğini belirtiyor. Bu sayede astronotlara rahatlıkla nefes alabilecekleri bir ortam sağlanabileceği ve Dünya’dan oksijen taşıma ihtiyacının ortadan kalkacağına inanılıyor.
Bir yanıt bırakın