Apple’a gelen yeni özellik cihazların hacklenmesini daha da zorlaştıracak!

Apple, devlet destekli bazı casus yazılımlar hakkında aylarca dünyayı ve kullanıcılarını uyarmıştı. Şimdi şirket, yaklaşmakta olan büyük işletim sistemi güncellemelerinin bu sorunlarla mücadele etmesi için ciddi bir yeni güvenlik özelliği getireceğini duyurdu. Şirket o kadar iddialı ki böyle bir yazılımın gelecek yeni güncellemeden sonra kullanıcılarına zarar veremeyeceğini iddia ediyor.

Apple iOS 16, iPad OS 16 ve macOS Venture yazılımlarını bu yılın sonlarında piyasaya tanıttığında, casus yazılımları engellemek için cihazın iletişimini büyük ölçüde kısıtlayacak olan “Kilitleme Modu” adlı yeni bir özelliği duyurmuştu. Apple, NSO ve RCS Labs gibi grupların yakın zamanda gerçekleşen, siyasi siber saldırılarda kullanılan casus yazılımları geliştirmekle suçluyor.

Apple yeni güncellemesi ile resmen güvenlik duvarı gibi olacak

Kilitleme Modu, devreye girdiğinde Apple cihazlarında güvenliği artırmak için önemli bilgilerin bulunduğu özellikleri engelliyor. Mesajlar uygulaması, bağlantı ön izlemelerini devre dışı bırakıyor ve resimler dışındaki çoğu eki de engelliyor. Web tarayıcıları, kullanıcıların beyaz listeye aldığı siteler dışındaki tüm sitelerde JavaScript gibi özellikleri devre dışı bırakıyor.

Bu özellik ayrıca, bir kullanıcının hiç aramadığı numaralardan gelen FaceTime aramalarını ve diğer iletişim isteklerini de engelleme becerilerine sahip. Apple kilitleme modunda sizi şüpheli kablolu bağlantılardan da uzak tutuyor. Şirket bu özelliği geliştirip “Kilitleme Moduna” başka korumalar da ekleyecektir.

iPhone’lara gelecek olan yeni “Kilitleme” özelliği ekranı

Cupertino merkezli şirket, ayrıca bu modun güvenlik araştırmacıları tarafından sistemdeki herhangi bir kusuru veya güvenlik açığını bulup bunu bildirmesi halinde maksimum 2 milyon dolarlık ödüller de sunacak. Ayrıca Apple, hedeflenen siber saldırılarla mücadele eden grupları desteklemek için 10 milyon dolarlık bir hibe başlatıyor. Apple’ın NSO grubuna karşı açtığı davadan alacağı herhangi bir maddi kazanç da bu fona katkıda bulunacak.

Kasım ayında Apple, devlet kurumlarının emriyle iPhone’ları hedef alan ve iOS açıklarından yararlanan casus yazılım geliştirmekle suçladığı NSO ve ana şirketine karşı bir dava açmıştı. Bir ay sonra, NSO’nun Pegasus casus yazılımı ile Uganda’daki ABD’li diplomatların iPhone’larına girdiği keşfedildi.

Daha sonra Haziran ayındaki raporlarda, hükümetlerin belirli Android ve iOS cihazlarını hedeflemek için kullandığı casus yazılımları da geliştiren benzer bir grup olan RCS Labs’i da şüpheli olarak kara listeye aldı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*