Uzaya fabrika kuruluyor: Dünya’da üretilemeyen bileşenler üretilecek!

Galli adlı bir girişim adımı, Dünya’da yapılması imkânsız olan bileşenleri üretmek için benzersiz bir ortamdan yararlanacağı minyatür bir fabrikaya eşdeğer uyduyu uzaya göndermeye hazırlanıyor.

Bu zamana kadar geleneksel üretimle yetindik ama Space Forge kurucu ortağı Josh Western‘in belirttiği gibi, Dünya bir şeyler üretmek için oldukça kötü bir yer. Gezegenin yoğun atmosferi, tutarlı sıcaklıkları ve yerçekimi üretim sürecine zarar verebilen faktörler arasında, ancak bu endişeler derin uzayda bulunmuyor.

Hemen “Uzaya fabrika mı olur?” demeyin! Evet oluyor

Şirketin kurucularından biri olan Andrew Bacon, “Bir alüminyum alaşımı yaptığınızı varsayalım. Dünya’da metalleri karıştırıyorsanız, altta ağır kurşun ve üstte alüminyum olmak üzere iki katmana ayrılacaklar. Ancak mikro yerçekiminde bu probleminiz yok ve aslında onları düzgün bir şekilde karıştırabilirsiniz.” dedi.

Uzayda üretim yaparken, oksijenin oksit oluşturması gibi havanın kirlenmesi konusunda da endişelenmenize gerek yok. Bacon,Bu benzersiz koşullar, uzay alanını bir şeyler yapmak için Dünya’dakinden çok daha iyi bir yer haline getiriyor” diye ekledi.

Platform olarak adlandırılan ForgeStar fabrikası, küçük bir fırın büyüklüğünde. Yörüngeye girdikten sonra, dahili robotik sistemleri hafif alaşımlar ve süper verimli yarı iletkenler ürettiğinden, altı aya kadar Dünya’yı dolaşacak. İş bittiğinde, uydu yenilenmeden ve gemide yeni bir hammadde seti ile yeniden başlatılmadan önce yüküyle birlikte dünya’ya geri dönecek.

Kulağa pahalı bir çaba gibi geliyor ama Bacon’a göre uzaya bir şeyler göndermek eskisinden çok daha hesaplı. (Elon Musk ve SpaceX sağ olsun) Maaliyet açısından şu açıklamayı yapan Bacon: “Tipik olarak kilogram başına 20.000 dolara mal oluyordu. Bu günlerde bu rakamı 1.000 dolara kadar düşürebilirsiniz” dedi.

ForgeStar uzay yolculuğuna Eylül ayında başlayacak. Diğer uyduların yanında bir rokete bağlanacak olan fabrika, Virgin Orbit‘in jet Cosmic Girl ile uçacak. 35.000 feet’e ulaştığında, pilot roketi bırakacak ve daha sonra fabrika ateşlenip yükle birlikte kozmosa doğru gönderilecek.

Kulağa çılgınca gelen bu fikre katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünde belirtebilirsiniz. Ayrıca sizleri bugün çok güzel bir foto galeri bekliyor…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*