İngiliz bilim insanlarından oluşan bir ekip, NHS hastalarından alınan 12.000 tümörün tam genetik yapısını analiz etti. Yapılan araştırma ile hastalığın potansiyel nedenleri hakkında ipuçları sağlayan 58 yeni mutasyon keşfedildi. Cambridge Üniversite Hastaneleri ve Cambridge Üniversitesi’nden bilim adamlarından oluşan ekip, 100.000 Genom Projesi’nden elde edilen verileri kullandı. Bu çalışma kanserli ve nadir hastalıkları olan hastaların tüm genomlarını sıralamak için bir İngiliz girişimi olarak öne çıkıyor.
Yeni DNA çalışması kanser hastalığına çare bulabilir!
Ekip lideri Profesör Serena Nik-Zainal, bunun türünün en büyük çalışması olduğunu belirtti. Ekibinin birlikte çalıştığı büyük miktarda verinin, tümörlerde bulunan genetik değişikliklerdeki veya “mutasyonel imzalardaki” kalıpları tespit etmelerine izin verdiğini söyledi. Sonuçlarını diğer çalışmalarla karşılaştırarak, buldukları mutasyon imzalarının 58’inin daha önce bilinmediğini doğrulayabildiler. Bazıları oldukça yaygınken, bazıları nadir olarak nitelendirildi.
Nik-Zainal, “Mutasyon imzalarını tanımlamanın önemli olmasının nedeni, suç mahallindeki parmak izleri gibi görev görmeleridir. Bu çalışma ile kanser hakkında çok daha fazla bilgiye erişebildik” Bazı imzalar, geçmişte sigara içmek veya UV ışığı gibi çevresel nedenlere maruz kalmanın kanseri tetiklediğini gösterebilirken, diğerleri tedavi bulmamıza yardımcı olabilir . Örneğin, belirli ilaçlar tarafından hedef alınabilecek genetik anormallikleri belirleyebiliriz” ifadelerini kullandı. Yeni çalışmalar ışığında geliştirilecek tedavi yöntemleri araştırılıyor.
Bir yanıt bırakın