Geleceğin kriptoları olarak düşünülen NFT’lerin popülaritesi her geçen gün artıyor. Ancak birçok kişi, bir NFT’nin değerini nasıl değerlendireceğini bilmiyor. Bu nedenle NFT alışverişlerinde dehşet paralar avlanıyor. Peki bir NFT’nin değerini nasıl değerlendirilir? Gelin yazımızın devamından hep birlikte inceleyelim.
Değerleme matrisini anlama
Bir NFT değerlemesinin nasıl değerlendirileceğine dair bir kural kitabı yoktur. Özel şirketleri veya hisse senetleri gibi geleneksel yatırım araçlarını değerlendirmek için kullandığınız ölçütler, NFT’ler için geçerli değildir. Genellikle, son alıcı tarafından yapılan ödeme, değerin bir göstergesidir. Ancak NFT’ler için, bir sonraki alıcının tahminlerine bağlı olarak ne ödeyebileceğini tahmin etmek zordur.
Çoğu alıcı, NFT’lerin değerini mantıklı bir şekilde tespit etme ve fiyat tekliflerini varsayımlara dayandırma becerisinden yoksundur. Satıcılar için de, ellerinde bulunan tokenlar karşılığında ne alacaklarını belirlemek zor. Zamanla , NFT’lerin değeri, hem alıcıların hem de satıcıların herhangi bir kontrolden yoksun olabileceği bir algı tarafından yönlendirilir.
Bir örnek konuyu daha da iyi hale getirebilir. Bir sanat eseri NFT’si belirli bir süre için büyük talep görebilir, olası alıcılar bunun nadir olduğunu varsayar ve yakın gelecekte değer elde etmeyi bekler. Sonra birdenbire dijital görüntünün İnternette ücretsiz olduğunu ve NFT için alıcı kalmayabileceğini keşfedebilirler.
NFT’lerin değerini belirleyen faktörler
Nadirlik: Bir NFT’ye olan talep, algılanan kıtlık ile doğru orantılıdır, ancak bir NFT’nin ne kadar nadir olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Ünlü illüstratörlerin benzersiz sanat eserleri, birinci sınıf ünlüler tarafından basılan jetonlar gibi nadir NFT’lere iyi örnekler verebilir. Bazı nadir oyun öğeleri de bu kategoriyi başarıyla çağırabilir. Nadirlik faktörü, bu NFT’lere bol miktarda içsel değer getirir.
Değişmez bir sahiplik kanıtı, NFT’nin sahibine bir ayrım ve daha sonra değer duygusu verir. Everyday’s The First 5000 Days by Beeple ve Jack Dorsey’in ilk NFT’si, nadirlik unsuruna sahip NFT’lerin başlıca örnekleridir.
Yarar: NFT projelerinin nasıl değerlendirileceğini bulmak için, yardımcı bir anahtar parametre olarak ortaya çıkar. Değer taşımak için, bir NFT’nin gerçek bir uygulamada bir yardımcı programa sahip olması gerekir. Örneğin, NFT’ler gayrimenkul, değerli metal ve hatta menkul kıymetleri tokenleştirmek için kullanılabilir; sanal arazi veya oyun varlıklarını ve daha birçok şekilde temsil etmek. NFT dünyası henüz başlangıç aşamasındadır ve olgunlaştıkça yeni yenilikçi kullanım örneklerinin ortaya çıkacağı kesindir.
Darphaneden hemen sonra, bir NFT, kendine özgü özelliklerinden değer alır. Zamanla, değer, temel alınan projenin faydasına ve topluluk gücüne bağlı olarak tahakkuk eder. Projedeki sanal arazi parsellerine atıfta bulunan Decentraland NFT’leri, bu tür belirteçlerin mükemmel bir örneğidir.
Somutluk: Gerçek dünya nesneleri ile ilişkili NFT’ler bir somutluk unsuru çizer. Blok zincirlerinde mülkiyet değişmezliği ile birlikte, somutlukta anında bir değer yaratır. NFT’ler, mülkiyet haklarının altını çizmek ve dolandırıcılık faaliyetlerini ortadan kaldırmak için etkin bir şekilde kullanılabilir. NFT’lerin dahil oldukları projelerde pratik kullanımı, değerleri üzerinde bir etkiye sahiptir.
Maddi değeri olan NFT’ler, kısa vadeli ve uzun vadeli ticaret için mükemmel uyum sağlar. Biletler gibi bazı NFT’lerin son kullanma tarihleri olabilirken, gayrimenkulü temsil edenler gibi diğerleri zaman içinde daha fazla değer üretebilir.
Birlikte çalışabilirlik: NFT değer önermesindeki önemli bir faktör , birlikte çalışabilirlik, yani belirteçleri farklı uygulamalarda kullanma yeteneğidir. Örneğin, aynı silah farklı oyunlarda kullanılabiliyorsa, jetonun değer kazanma olasılığı daha yüksektir. Değişmez tokenlerin farklı blok zincirlerinde nasıl çalıştığı, işlemleri her zaman daha basit hale getirecektir.
Bununla birlikte, geliştiricilerin belirteçlerin kullanılabileceği geniş bir uygulama ağı oluşturması gerektiğinden, birlikte çalışabilirliği gerçekleştirmek zordur. Bir dizi çekici kullanım örneği , NFT’nin birlikte çalışabilirliğini aşılamaya yardımcı olur . Geliştiricilerin izleyebileceği bir diğer strateji, jetonlarına sahip kişilere fayda sağlamak için diğer projelerle ortaklıklar geliştirmektir.
Sosyal kanıt: Bir NFT’nin arkasındaki projeyle ilgili sosyal kanıt, NFT’nin değerini belirleyen belirleyici faktörlerden biridir. Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında profillerini kontrol etmek , kabul edilebilirliklerini ölçmeye yardımcı olabilir. Rakamlar düşükse, henüz kendilerine sağlam bir zemin oluşturamadıklarını gösterir.
Sahiplik geçmişi: Bir NFT’yi verenin ve önceki sahiplerinin kimliği, değeri üzerinde bir etkiye sahiptir. Seçkin kişiler veya tüzel kişiler tarafından oluşturulan jetonlar, yüksek sahiplik geçmişi değerinden yararlanır. NFT’leri yayınlamak için güçlü marka değerine sahip kişi veya kuruluşlarla birlikte çalışarak NFT değer teklifini geliştirebilirsiniz.
Daha önce etkili kişiler tarafından tutulan NFT’leri yeniden satmak, çekiş kazanmanın başka bir yoludur. Pazar yerleri ve satıcılar, basit bir izleme arayüzü sağlayarak alıcıların NFT’lerin önceki sahipleri hakkında bilgi bulmasına yardımcı olabilir. NFT ticaretinden eve iyi bir miktar alan yatırımcıların adreslerini vurgulamak, alıcıların değerli bilgiler edinmelerine yardımcı olacaktır.
Likidite primi: Yüksek likiditeye sahip NFT’ler de daha yüksek değer taşır. İkincil piyasalar, ERC veya BSC standart NFT’lerini sorunsuz bir şekilde takas etmek için bir alan sağlayarak alıcılara anında erişim sağlar. Yatırımcılar, daha fazla likidite karlarını kolaylıkla almalarına yardımcı olduğundan, paralarını yüksek işlem hacmine sahip NFT kategorilerine koymayı tercih ederler. Son derece likit bir NFT, ilişkili platformun kapalı olması durumunda bile değerini koruması muhtemeldir.
Token ekonomisi, artan katılımı vurgular ve ardından likidite, NFT değer teklifini yukarı doğru itecektir . NFT’leri uzun süre boşta kaldıklarında amorti eden ve rekabetçi varlıkları teşvik eden yerleşik bir sistem, sağlam bir pazar oluşturmaya yardımcı olabilir. NFT pazarı büyüdükçe, varlıkların likiditesini desteklemek için sistemler devreye girecek.
Spekülasyon: Spekülasyonun fiyat artışının ardındaki katalizör haline geldiği zamanlar vardır, örneğin, CryptoKitty #18’in fiyatı Aralık 2017’de sadece üç gün içinde 9 ETH’den 253 ETH’ye kaydı. değerleme, spekülasyon insanlara doğal gelir ve pratik olarak ortadan kaldırılamaz.
Geleneksel finansal sistemde bile türevler gibi araçlar spekülasyona dayalıdır. Bu ışıkta, spekülasyonun NFT ekosisteminin önemsiz olmayan bir bileşeni haline gelmesi sürpriz değil. NFT öğelerinin fiyat performans çizelgeleri, projelerin altında yatan varlıklardaki değişiklikler ve hatta doğrudan kontrolünüz dışındaki olaylar bile spekülasyonları körükleyebilir ve NFT’lerin fiyatlarını yönlendirebilir.
NFT ekosisteminde sürekli değişim: NFT’ler, sürekli evrim geçiren yeni oluşan bir ekosistemdir. NFT’lerin değerini etkileyen çeşitli faktörler hızla gelişiyor ve doğruluğu artırmak için hepsini hesaba katmanız gerekiyor. Ayrıca, tartışmanın içsel değer hakkında olduğunu iddia edebilirsiniz, ancak değer genel olarak öznel bir kavramdır. Bu senaryoda, gelecekteki NFT değerini nasıl belirlediğinizi çözmek daha da zorlaşıyor.
NFT’ler sonsuz olanaklara sahip bir varlık sınıfı olduğundan, çok yönlülüklerinin istikrarlı bir şekilde artacağını ve çeşitli alt kategorilerde kazançlı fırsatların bulunacağını güvenle varsayabiliriz. NFT’lerin kullanım vakalarının sayısı büyük bir hızla artmaktadır. Artık NFT’ler, oy haklarını sağlamak için bilet dağıtımı gibi uygulamalarda kullanılabilir.
Bir NFT değer tahmincisi keşfederken, parıldayan her şeyin elmas olmadığına dikkat etmeniz yeterlidir. Bu yüzden sabırlı olun ve bir karara varırken bir dizi faktörü hesaba katın. OpenSea gibi her şey dahil platformlardan Real Nifty gibi nişlere kadar her türlü NFT pazarının ortaya çıktığı bir zamanda, durum tespiti yapmak ve bilinçli bir karar vermek özellikle önemli hale geliyor.
Bir yanıt bırakın