Güney Kore, ülkenin uzaydaki hedeflerini hızlandıran ilk yerli roketini fırlattı. Nuri olarak bilinen Kore Uydu Fırlatma Aracı II, Seul’ün yaklaşık 500 km (310 mil) güneyindeki Goheung’dan havalandı. Başkan Moon Jae-in, aracın tam uçuş dizisini tamamladığını ancak yörüngeye yapay bir uydu yerleştirme hedefinde başarısız olduğunu söyledi.
Bu tür fırlatmalar bir uzay programı için çok önemli, ancak potansiyel olarak askeri uygulamaları da olabilir. Güney Kore, son zamanlarda yeni silahları test eden Kuzey Kore ile bir silahlanma yarışına kilitlendi. Kuzey Kore, 2012’de yörüngeye bir uydu yerleştirmişti.
Güney Kore ilk yerli uzay roketi Nuri’yi fırlattı!
Nuri’nin geliştirilmesi Güney Kore’ye tahminen 2 trilyon won’a (1.23 milyar sterlin veya 1.6 milyar dolar) mal oldu. Nuri, 200 ton ağırlığında ve 47,2 metre uzunluğunda, altı sıvı yakıtlı motorla donatıldı. Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Başkan Moon, yaptığı yorumlarda, fırlatmanın hedeflerine ulaşmadığını kabul etti: “Tam olarak hedef yörüngeye fırlatabilmemiz çok uzun sürmez.” ifadelerine yer verildi.
Fırlatmayı denetleyen Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü’ne göre Güney Kore, güvenilirliği artırmak için 2027 yılına kadar Nuri’nin dört lansmanını daha gerçekleştirmeyi planlıyor. Güney Kore, teknolojik bir güç merkezi olarak görülse de, uzay araştırmalarının geliştirilmesinde diğer ülkelerin gerisinde kaldı. Güney Kore, 2030 yılına kadar aya bir sonda göndermeyi hedefliyor.
Bir yanıt bırakın