Gece şölenine 1 saat kala: Perseid Meteor yağmuru nedir? Nasıl oluşur?

Her yıl temmuz ayının sonlarına doğru gerçekleşen Perseid meteor yağmurları, bu sene Türkiye‘den en belirgin şekilde 11-12 Ağustos tarihleri arasında gözlemlenecek. Bu görsel şöleni izleyebilmek için ne yapmanız gerekiyor?

Çoğu astronomun yılın en önemli gökyüzü olayı olarak belirlediği Perseid meteor yağmuru, her yıl temmuz ayının sonu yada ağustos ayının başlangıcında boy göstermeye başlıyor. Bu yılda gerçekleşen meteor yağmuru, 11,12 ve 13 Ağustos tarihlerinde gözle görülebilir hale gelecek.

Bu görsel şöleni izleyebilmeniz için yapmanız gereken herhangi bir özel birşey bulunmuyor.

Perseid Meteor yağmuru nasıl oluşur?

Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı (resmi adıyla 109P/Swift–Tuttle) birbirinden bağımsız şekilde 16 Temmuz 1862 de Lewis A. Swift ve 19 Temmuz 1862 Horace Parnell Tuttle tarafından keşfedilen 26 km çekirdek çapına sahip bir kuyruklu yıldızdır.

Kuyruklu yıldız ikinci kez Japon gökbilimcisi Tsuruhiko Kiuchi tarafından 1992 yılında tekrar gözlemlendi ve daha sonra dürbünle dahi görülebilir bir hal aldı.

Perseid Meteor yağmuru, yaklaşık 27 kilometre katı çekirdek genişliğine sahip olan ve dinozor çağının sonunu getirdiği düşünülen kuyruklu yıldızın çekirdeğinden 10 km daha geniş bir olay.

Bu kuyruklu yıldız pek de masum değil!

Swift-Tuttle en bilinen göktaşı yağmurlarından olan Perseid Meteor Yağmurlarının ana gövdesini oluşturuyor. Swift Tutttle’ın yörüngesi Dünya ve Ay‘a yakın bir noktadan geçtiği için gezegenimiz için potansiyel bir tehlike olarak görülkmektedir. Kuyruklu Yıldızın bundan sonraki Dünya‘ya geçiş tarihi 14 Ağustos 2126‘dır, bu tarihte kuyruklu yıldızın Dünya‘ya çarpma tehlikesinin olduğu söylenmektedir.

Görsel şölen Türkiye saati ile 23 gibi başlayacak. Bu görsel şölen hakkında ne düşünüyorsunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*