Omdia’nın araştırmasına göre, 5G abonelikleri, 4G’nin ilk piyasaya sürülmesinden 13 yıl sonra 2022’de 4G’nin 592 milyon aboneliğine karşı ancak 446 milyon kişi kadar arttı. Mobil Dünya Kongresi öncesinde yapılan araştırmada, sadece mobil operatörlerin %31’inin 2022 yılında 5G hizmeti sunduğu belirlendi. Bu oranın, 2023 yılının sonuna kadar %59’a yükselmesi beklenirken, 4G’nin birçok yıl boyunca hakim olmaya devam etmesi öngörülüyor.
Omdia, dünya genelinde 4G aboneliklerinin 2024’ten itibaren düşmeye başlayacağını, ancak tüm mobil bağlantıların çoğunluğunu 2027’ye kadar elinde tutacağını tahmin ediyor.
5G’ye geçişi yavaşlatan birden fazla faktör mevcut; bunlara düşük performans algısı, düşük ağ kapsaması, yüksek maliyetler, 5G’ye özel uygulamaların yokluğu ve yaşam maliyetlerindeki artış örnek verilebilir. Ayrıca, mobil bağlantıların yaklaşık %30’u, yani IoT bağlantılı tabletler/dizüstü bilgisayarlar, giyilebilir cihazlar gibi cihazlar 5G’ye dönüşmekte daha yavaş kalacaktır.
5G hiç de sandığımız gibi yaygınlaşmadı! 4G’yi aşamadık
Omdia Kıdemli Pazar Tahmincisi Garinder Shankrowalia, “2022 yılındaki 5G abonelikleri, 2023 tahminimizi yaklaşık %7,2 oranında, yani yaklaşık 150 milyon abonelik kadar azaltmamıza neden oldu. Küresel piyasa koşulları iyileştiğinde, sektörün 2025’ten itibaren kaybı geri alacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Omdia, uygulama çeşitliliğinin artması ve dijital ekonominin büyümesi için mobil operatörlerin gelecek nesil mobil ağlara yatırım yapmaya devam etmelerinin önemli olduğunu düşünüyor. Ancak, mobil ağlarda eşzamanlı olarak birden fazla hücresel teknolojinin çalışması, 5G’nin piyasaya sürülmesinin maliyetini artırarak, kısa vadeli olarak az bir getiri sağlıyor.
Bir yanıt bırakın