21.yüzyılın en ciddi sağlık sorunu belli oldu! Türkiye’de çok yüksek!

. Dünya Sağlık Örgütü, çocukluk çağı obezitesini 21. yüzyılın en ciddi halk sağlığı sorunlarından biri olarak nitelendirdi.

Paketlenmiş ve aşırı işlenmiş yiyecek ve içecek tüketimindeki artışla birlikte diyet tercihleri ​​büyük ölçüde değişti. Obez olmak, diğerlerinin yanı sıra, çocuklarda diyabet, hipertansiyon, solunum hastalığı ve kalp problemleri gibi hastalıkların olma olasılığını önemli ölçüde artırır. Vücut Kitle İndeksi ( BMI ) hesap makinesi, ebeveynlerin çocuklarının zayıf, fazla kilolu veya obez olup olmadığını izlemesine yardımcı olabilir.

BMI = ağırlık (kg) / boy 2

Bir çocuğun vücut kitle endeksini değerlendirmek için kullanılan formül yetişkinler için kullanılan formülle aynı olsa da, hesaplamalar farklı şekilde yorumlanmaktadır. 6 ile 18 yaş arası çocuklarda Vücut kitle indeksi şu şekilde değerlendirilebilir:

Ø BMI < 15 = Zayıf

Ø BMI 16-22 = Normal

Ø BMI > 23 = Fazla kilolu olma riski

Ø BMI > 27 = Obezite riski

Çocuklarda ve gençlerde BMI yaşa ve cinsiyete özel olduğundan “yaşa göre BMI” olarak adlandırılır ve yüzdelik olarak tanımlanır. Bu nedenle, yüzdelik biçimi şöyle görünür:

Ø Yüzde 5’ten az = Zayıf

Ø Yüzde 5 ile 85 arasında = Sağlıklı kilo

Ø Yüzde 85. ile 95. arasında = Fazla kilolu

Ø Yüzde 95’ten fazla = Obez

Uzmanlar, bir çocuğun vücut kitle indeksinin yılda bir kez izlemenin çok önemli olduğunu söylüyor. BMI büyük ölçüde dalgalanırsa, ebeveynler çocukların hemen daha sağlıklı bir yaşam tarzına geçmesi gerektiğinin farkına varabilir. Bu anlamda yapılması gereken ve alınması gereken önlemler daha sağlıklı bir yaşam için hayat kurtarıcı olacaktır. Sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek doğru bir adımdır. Peki neler yapılabilir:

Ø Daha fazla meyve ve sebze tüketin

Ø TV izlerken yemek yemeyin

Ø Çok su iç

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*